Nu utbildas livräddare till kryssningsfartyg

Efter de senaste årens drunkningsolyckor på kryssningsfartyg har Royal Caribbean International och norska Norwegian Cruise Line bestämt sig för att fartygens familjepooler ska utrustas med livräddare.

Tidigare har bara Disney Cruise Line erbjudit livräddare på sina fartyg. Något de gjorde efter en olyckas 2013 då en 4-årig pojke nästan drunknade i ett av deras fartygs pooler. Pojken överlevde men fick en hjärnskada. I en senare uppgörelse fick Disney Cruise Line ersätta familjen med flera miljoner dollar och utrustade sina skepp med livräddare.

Det är inte enda gången. Förra året omkom en pojke på ett av Royal Caribbeans fartyg. De har också haft två liknande fall som Disney Cruise Line.

Det norska fartygen har också varit olycksdrabbade. En tioårig flicka drunknade i en av deras poller 2015. Under 2014 omkom också en pojke i en pool, hans bror fick också föras till sjukhus i samma olycka.

2013 drunknade en annan pojke på ett annat skepp, ägt av Carnival Cruise. Samma öde mötte en 41-årig kvinna i en badtunna.

Efter alla dessa fall kan man verkligen undra varför det har tagit så lång tid för dem satsa på livräddare. Förklaringen ligger i en lag från 1920 som gör gällande att fartyg i princip inte har något ansvar alls för personer som dör till havs på deras båtar. Såtillvida att de inte är anställda. Den enda ersättningen de kan krävas på är begravningskostnader. Det har gjort att incitamentet för att installera livräddare har varit lågt. Anledningen till att rederierna nu ändrar inställning beror troligtvis på ett tryck från allmänheten. Det ser inte bra ut att barn dör på deras fartyg även om rederierna principiellt inte kan hållas ansvarig för att människor inte dör på deras båtar. Ur det perspektivet kan livräddarna mer ses som en servicetjänst och en god vilja, där de trots allt vill att familjerna ska kunna känna sig säkrare ombord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 2 =