Innovativa och duktiga VVS-elever

I dessa tider av pessimism tänkte vi blicka framåt och vara positiva. Det är ju trots allt ungdomen som är framtiden och det verkar gå bra för dem.

På Skövdes gymnasium tar 100 procent av studenterna på VVS- och fastighetsprogrammet examen. Genomsnittet för hela skolan tar 81,8 procent av studenterna examen. Motsvarande siffra för hela Sverige ligger på 74 procent. Nu hoppas vi att de här siffrorna inte beskriver generösa lärare och skolledning, utan att Skövdes elever faktiskt är det ambitiösaste, eftersom skolan är bra.

Några andra studenter som det också går bra för är tre stycken på Dragonskolan i Umeå. De har nämligen startar ett företag som tillverkar designprylar av VVS-rör. I samband med julmarknaden hade de bland annat tillverkat. Tidigare hade de mest gjort saker som de sålt och gett bort till vänner och familj. Även dessa elever går på VVS- och fastighetsprogrammet. Kreativiteten verkar flöda.

Samtidigt som detta händer så söker allt färre elever in på yrkesprogrammen. De vanliga är istället att de söker till mer teoretiska ämnen. Åsa Fahlén som är ordförande på Lärarnas Riksförbund sa nyligen i en intervju att hon tror att det beror på att många ungdomar tror att man inte kan vidareutbilda sig efter en yrkesutbildning, vilket inte alls är fallet. Du kan visst gå VVS-på gymnasiet för att sedan sadla om och bli jurist om du känner för det. Men du kan även gå direkt ut i arbetslivet efter din utbildning.

På Kattegattgymnasiet vill de lägga ner VVS- och fastighetsprogrammet. Det beror bland annat på att utbildningen har allt färre ansökningar och därför inte blir ekonomiskt försvarbar. Till viss del beror den här inställningen hos eleverna på att olika studievägledare är dåligt insatta. Dessutom borde kanske VVS-programmet bli bättre på att marknadsföra sig själva och informera andra.

Det borde bli bättring tycker vi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =