För högt pH-värde i poolen orsakade hudirritation och håravfall

Det gäller att ha koll på PH-värdet i poolen annars kan det gå illa. Det var vad det gjorde i en gymnasieskola i Kalifornien för ett par år sedan. Efter att eleverna som tränade vattenpolo tvingades avbryta sin träning eftersom ögonen ”brann”, huden var irriterad och dessutom började några elever förlorat kroppsbehåring. Vissa elever berättade också att deras hår hade blekts och blivit vitt.

Pool med simmare
Kombinationen av klor och koldioxid kan bli riktigt farlig så det gäller att kontrollera att pH-värdet inte sticker iväg till farliga nivåer.

Poolen stängdes av och undersöktes. Det visade sig att det var fel på koldioxidtanken samtidigt som klornivån var onormalt låg. Konsekvensen blev att pH-värdet ökade till 8,4 vilket är tio gånger mer än den tillåtna gränsen i USA.

Koldioxid används för att sänka pH-värdet i en pool så när den inte fungerar kan det bli riktigt farligt.

Poolen stängdes av och en ny tank installerades och så småningom kom de till rätta med problemet. Samtidigt visar detta hur viktigt det är att kontinuerligt följa upp och kontrollera pH-värdet i poolen. Är den fel påverkas till exempel håret. Särskilt kan du märka det om du är blond. Kloret kan dessutom göra att blont hår får en grönaktig nyans. Som tur är försvinner den efter ett par dagar. Håravfall är däremot svårare och det finns kopplingar mellan poolbadande där man regelbundet utsätter kroppen för klor och håravfall. Förhoppningsvis växer det tillbaka annars får man testa någon annat. Den här metoden är inte helt ovanlig för dem som lider av tunnhårighet.

Hur det senare gick för eleverna på skolan försökte vi hitta information om, men utan framgång. Förhoppningsvis fick ingen några permanenta skador av det dåliga poolvattnet. Vi hittade däremot den här artikeln som ger lite tips kring hur du kan skydda ditt hår mot klorskador på håret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 14 =