Arbeta som badvakt

Vid våra pooler och på våra stränder är det ibland badvakter som ansvarar för säkerheten. Så att ingen blir skadad eller drunknar. I en badvakts utbildning ingår första hjälpen, livräddning och kunskap kring andra säkerhetsaspekter som spelar roll i närheten av vatten. Om någon skulle vara nödställd i vattnet ska badvakten kunna rädda och hjälpa dem.

Från en högre plats har man bättre utsikt över vad som händer runt omkring.

Vid vissa stränder hittar man badvakterna i sina upphöjda stolar som de kan få en god översikt ifrån.

För att bli badvakt finns det en mängd olika kurser som man kan gå. Bland annat kursen för poollivräddare. Efter den kan arbeta i badhus och simhallar. För att bli antagen till den måste man bland annat kunna simma 500 meter bröstsim, 200 meter ryggsim, kunna dyka två meter ner, kunna dyka överhuvudtaget, liksom kunna flyta i fyra minuter.

Vill man göra dt lite svårare för sig själv kan man gå kursen som havslivräddare. Då måste man ha fyllt 18 år, kunna simma 1000 meter, 200 meter rygg, dyka eller hoppa från tre meter.

Vissa badvakter och livräddare ställer också upp i tävlingar. Varje år ordnas nämligen både SM och VM i livräddning.

Drunkningsolyckorna de senaste åren har sett ut på följande sätt:

2014 omkom 137 människor, 116 av dem var män.

2015 omkom 122 människor, varav 100 män.

2016 omkom 115 människor och då var 99 stycken av dem män.

Anledningen att jag tagit med siffrorna för männen är för att visa att det är en påfallande skillnad mellan könen. Anledning bakom detta tros vara att kvinnor är lite mer försiktiga vid vattnet. Vid en strand är kvinnor mer benägna att simma längs stranden medan män överskattar sin förmåga och simmar rätt ut. Jag säger inte att det alltid är så, men det är en tydlig tendens.

Med det sagt, simma lugnt (och gärna försiktigt) i sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 19 =